Schenking Jacobusbeeld

Jacobus arriveert in het Huis van Sint Jacob

Onlangs heeft onze stichting een bijzondere schenking ontvangen: een fraai Jacobusbeeld. Roel en Silvia Ramselaar wilden dit graag aan het Nederlands Genootschap van Sint Jacob schenken, maar vanwege de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) loopt de schenking via onze vriendenstichting.


Bruikleenovereenkomst

Op basis van de haargroei, de hoed, het gladde voorhoofd en de v-vormige plooien van de mantel dateren deskundigen het midden 15e eeuw. Roel heeft het 35 jaar in zijn bezit gehad, daarvoor was het van een antiquair die het ruim 50 jaar in eigendom had omdat hij het niet wilde verkopen. De goede man is in 2002 overleden, dus de verdere historie is meegegaan in zijn graf. Het beeld komt uit Frankrijk of Spanje en is gemaakt van notenhout. 

Het beeld krijgt – op basis van een bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd - een ereplaats in het Huis van Sint Jacob in Utrecht zodat veel mensen het met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Daarvoor moeten er nog wel enkele bouwkundige aanpassingen gebeuren zodat we nog lang en veilig van het beeld kunnen genieten.  

Wennen

Vrijdag 24 november was het beeld even in het Huis van Sint Jacob om vast te wennen aan zijn nieuw tehuis. Tot de bouwkundige aanpassing gerealiseerd zijn, mag het beeld logeren in het depot van museum het Catharijneconvent. We zijn het museum zeer erkentelijk voor die gastvrijheid.

Jacobus op zijn toekomstige plek


Feestelijke overdracht 

Om fiscale redenen vond de formele schenking dit jaar plaats. De officiële overhandiging is volgend jaar maart tijdens de algemene ledenvergadering van het Genootschap in Leiden. Het is de bedoeling daar een feestelijke gebeurtenis van te maken.

De vriendenstichting is zeer verguld met deze schenking en hoopt dat het anderen inspireert om ook een schenking of donatie te doen.