Cees stelt zich voor

Dit interview is geschreven toen Cees lid werd van het stichtingsbestuur in 2010. Om die reden wordt soms verwezen naar data die al voorbij zijn. Inmiddels is Cees ook geen penningmeester meer, maar is hij voorzitter van de stichting geworden.

Cees, jij bent in het Stichtingsbestuur van de Pelgrimsvrienden van Sint Jacob vertegenwoordigd vanuit de algemene ledenvergadering. Hoe kwam je bij het Genootschap terecht?

In 2005 maakte ik kennis met de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Corry, mijn echtgenote en ik zijn sportief, bewegen graag in onze vakanties, en zagen deze route met de rijke cultuurschatten als een prachtige invulling van onze vakantie.
Ik besloot in het voorjaar  van 2007 te lopen van St. Jean Pied de Port naar Santiago Na iets meer dan 4 weken kwam ik in Santiago aan alwaar Corry net een paar uur te laat aankwam om mij te verwelkomen. De tocht maakte diepe indruk op mij vooral door de vele bijzondere contacten onderweg. In 2012 ben ik van plan de tocht opnieuw te gaan lopen maar dan samen met Corry.

Ik sliep nagenoeg alleen in de pelgrimsherbergen en was verrast en verwonderd over de gastvrijheid die mij ten deel viel. Dit inspireerde mij ook zelf iets terug te doen en als vrijwilliger in een herberg te werken.
Zo werkten wij samen een week in de zomer van 2009 in Augy sur Aubois in Frankrijk in de pelgrimsherberg Nos Repos van een van onze genootschapsleden.

Jij hebt de functie van penningmeester op je genomen binnen de Vriendenstichting. Niet zonder reden?
Ik werk nog meer dan full time en heb een brede werkervaring in de ICT zowel in de Financiële wereld als in de Gezondheidszorg. Werkzaam in de financiële wereld  trok de aandacht van Bas Brouwer, de huidige penningmeester binnen het Bestuur van het Genootschap. Hij vroeg mij samen met Joost Bol, nu voorzitter, mee te denken in het financieel beheer in het algemeen.
Het Genootschap is gegroeid als kool de laatste vijf jaar en dit vraagt om goed en degelijk financieel beleid alsmede counseling wat doen wij en vooral hoe doen wij het. Dus de lijn was een korte, zullen we maar zeggen.

Welke rol zie jij vooral weggelegd voor de Stichting? 
Ik zie het mogelijk maken van een rijke tentoonstelling in het Catharijne Convent als een grote kans. Onze Vriendenstichting kan een prachtig vehikel zijn om bijzondere stukken naar ons land te halen, die anders onbekend zouden blijven.
Wij weten allemaal dat de huidige tijden economisch uitdagend zijn en veel sponsors terughoudend zijn of afgehaakt hebben. Tegelijk leeft de pelgrimsgedachte naar Santiago de Compostela als nooit sinds haar neergang in de 18e eeuw. Niet enkel in ons land, niet enkel in Europa, maar vanuit alle continenten zijn er pelgrims, die lopen in de voetsporen van hun Middeleeuwse voorgangers. De tentoonstelling kan voor velen een nieuwe bron van inspiratie zijn.

Hoe kijk je naar de nabije toekomst van de Pelgrimsvrienden?
Wij zijn nog pril en moeten als nieuw opgerichte Stichting nog op vlieghoogte komen. We hebben daarom bewust ingestoken op een voorzichtige start. Stap voor stap net als de pelgrimstocht zelf!
Indien wij erin slagen zoveel donaties binnen te halen voor een rijke tentoonstelling, is een belangrijke eerste pleisterplaats bereikt!